Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ιερά Μονή Παναγίας Κλειβωκάς

  Ίσως ένα από τα όχι και τόσο γνωστά Μοναστήρια προς τιμή της Θεοτόκου είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Κλειβωκάς στην Γορτυνία. Πρόκειται για μία επιβλητική γυναικεία Μονή, που είναι χτισμένη στη μέση ενός πανύψηλου βράχου, ύψους 200μ. Για τον λόγο αυτό αποκαλείται και ως «Μετέωρο» της Γορτυνίας. Η χρονολογία της ίδρυσης και διάλυσης της παλαιάς Μονής αγνοείται. Η νέα κτίσθηκε το 1887, σύμφωνα με κτητορική επιγραφή του Καθολικού. Μια μεγάλη πέτρινη σκάλα με 103 σκαλοπάτια, οδηγεί στο πρώτο επίπεδο της Μονής. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει μια στενή στοά, που οδηγεί στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
  Πριν πολλά χρόνια ένας βοσκός από τον απέναντι βράχο της Κλειβωκάς, έβλεπ να καίει ένα φώς μέσα σε μία σπηλιά. Αφού η είδηση λοιπόν διαδόθηκε στα γειτονικά χωριά, Δήμητρα και Κοντοβάζαινα, οι κάτοικοί τους με επικεφαλής τους Ιερείς έτρεξαν και την μετέφεραν στο εκκλησάκι που είχαν κτίσει στο χωριό της παλαιάς Μονής.
   Το Μοναστήρι της Κλειβωκάς εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου ( μετά το Πάσχα), εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και στις 15 και 23 Αυγούστου εορτή της αποδόσεως της Κοίμησης της Θεοτόκου, κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται περιφορά της θαυματουργής εικόνας στον χώρο της Ι.Μονής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου